Ciastolina
CIASTOLINA- MEGA HIT!!!
Mamy dla Was rewelacyjny przepis na domową ciastolinę!!! My naprawdę ją uwielbiamy- jest bardzo plastyczna, pięknie pachnie, składniki bez problemu dostępne w kuchni no i …można z niej dłuuugooo korzystać… Przechowujemy ją w plastikowych pojemnikach i nic nie traci na jakości. Pozostawiona niezabezpieczona twardnieje dopiero po 2-3 dniach. Nasza ciastolina powstała w wersji kolorowej. Użyłam barwników do jajek. Później Wojtek przy zabawie dodawał też brokat. Przy następnej próbie robienia użyję naturalnych barwników w proszku np.: kurkumy, papryki, cynamonu czy spiruliny. Będzie bardziej bezpieczna dla młodszego synka- jak Maluch podje to starchu nie będzie.
Przepis:
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka soli
2 łyżki oleju
1łyżka kwasku cytrynowego
2 szklanki wody
Barwniki+ kilka kropli aromatu
BARDZO WAŻNE: Wszystkie składniki ze sobą mieszamy i na małym ogniu gotujemy cały czas mieszając, aż do uzyskania kuli ciasta.
Pozdrawiam,
Pani Wioleta
Dodaj komentarz